Datça'nın Kum Zambakları Açtı
Datça'da 11 aylık bekleyişin ardından kum zambakları yeniden açtı. Datçalılar sayıları ve 'kokuları' giderek azalan zambakları etraflarına taşlar dizerek koruma altına aldı.
Her yıl eylül ayının üçüncü haftasından itibaren bir ay süreyle deniz kenarlarındaki taşlık alanlarda yüzünü gösteren mis kokulu kum zambakları, bir kez daha Datçalılarla buluştu. Datça'ya 25 kilometre mesafede, iki kilometre uzunluğundaki Palamutbükü Sahili'nin küçük bir bölümünde yaşam mücadelesi veren kum zambaklarının, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
Yaka Mahallesi eski muhtarı emekli öğretmen 58 yaşındaki Mehmet Nazmi Gültekin, 30 yıl öncesine kadar Palamutbükü sahilinin nedeyse tamamında kum zambaklarının açtığına dikkat çekerek, "Son zamanlarda turizmin artması ve sahillerin işgali ile birlikte kum zambakları korunmaya muhtaç haline geldi. Şu an 2 kilometrelik sahilin, sadece 50-60 metrelik bölümünde açıyorlar. Bu bölgeye yakın bir turizm tesisi yapıldığında, sahilin işgal edileceği ve dolayısıyla kum zambaklarının yok olacağını hepimiz biliyoruz" dedi.
Koruma Altına Alınmalı
Datça'da Palamutbükü'nün yanı sıra, Gebekum, Knidos Antik Kenti ve Karaincir sahillerinde azda olsa görülen kum zambaklarının sadece deniz kenarlarında yetiştiğine dikkat çeken Gültekin, "Kum zambaklarını sahil dışında yetiştirmek isteyenler oldu ancak başaramadılar. Yalnızca deniz kenarlarında ve kumların arasında yetişiyorlar. Soğanlı bir bitki ve soğanlarının çok dikkatli bir şekilde korunması gerekiyor. Kum zambaklarının görüldüğü noktalar mutlaka koruma altına alınmalıdır. Aksi halde, çok yakın bir gelecekte, kum zambaklarını bir daha göremeyeceğiz" diye konuştu.
Her Geçen Yıl Sayıları Azalıyor
Bir yıl boyunca, kum zambaklarının açmasını beklediklerini belirten 24 yaşındaki Gözde Keskin ise, her geçen yıl sayılarının giderek azalmasını büyük bir üzüntüyle izlediklerini söyledi. Çocukluk yıllarında kum zambaklarının çok daha geniş bir alanda görüldüğünü ifade eden Keskin, "Bölge insanı olarak, kum zambaklarını çok seviyoruz. Eskiden çok daha fazlaydı ve çok güzel kokarlardı. Sayıları azalınca, kokuları da azaldı. Zambakların etrafına taş dizerek korumaya çalışıyoruz. Kopartmaya çalışanları uyarıyoruz" dedi.
www.radikal.com.tr
TÜRÇEK GÜNDEM